A ARQUETICA, creiem fermament en el dret a gaudir d’un envelliment saludable, sense barreres de cap tipus, començant per les arquitectòniques.
Per això, quan una parella de Terrassa ens va demanar ajuda per assegurar-se que en el futur podrien continuar vivint de manera autònoma en la seva llar i així mantenir el seu estil de vida, ens va semblar un encàrrec molt estimulant amb el qual treballar.

La Lucía i en Gabriel són un matrimoni al voltant dels setanta anys, habituats a portar un estil de vida actiu. Els encanta viure a prop del centre perquè tenen tot el que necessiten al seu abast, minimitzant així els desplaçaments rodats i l’ajuda de tercers, accedint a tot arreu a peu o en transport públic i gaudint per tant, d’una gran independència que valoren molt. Poden anar caminant sense problema al seu centre de salut, al casal, al parc, a la compra o simplement a gaudir de l’oferta d’oci que ofereix el seu barri.

Però a més, porten vivint més de 25 anys al mateix barri i en el seu habitatge actual, acumulant per tant una càrrega sentimental ineludible, havent-hi teixit forts vincles, tant familiars com d’amistat.

La seva casa està plena de records i vivències. És el lloc on han crescut els seus fills, on ara reben als seus néts i on desitgen seguir vivint aquesta etapa de les seves vides amb la mateixa independència que les anteriors, salvant les possibles limitacions físiques de l’edat.

Per aquest motiu van contactar amb nosaltres. En aquell moment gaudien sense problemes de la seva casa, però els preocupava que en un futur, els varis trams d’escales de l’habitatge (de quatre plantes) els poguessin suposar un problema d’accessibilitat en el dia a dia.

ARQUETICA va estudiar les possibilitats que oferia l’habitatge i després de diverses propostes i, tenint molt en compte les seves necessitats concretes, els vam plantejar una solució que contemplava la implantació d’un elevador que salvava les diferents plantes de la casa. Així es garantia una total llibertat d’ús del seu habitatge preservant la seva autonomia i independència.

B

Després de múltiples reunions de treball conjuntes per anar resolent detalls i resolent dubtes, es va aprovar una proposta final i ens vam posar a la feina.

Vam creure que la millor solució, arquitectònicament parlant, era plantejar l’elevador en el buit de l’escala de l’habitatge perquè, aquesta posició, era el centre de gravetat de la mateixa i permetia l’accés a totes les plantes a través d’espais comuns. Tot i així, les dimensions del buit existent no permetien una implantació directa i vam haver d’ampliar-lo, generant un nou buit que pogués albergar l’elevador plantejat. Es van afectar estructuralment tots els forjats que travessaven i vam haver de retallar-los i proposar un nou sistema de suport per a aquests.

C
La grandària del buit també es va racionalitzar gràcies a l’estreta col·laboració que vam mantenir amb l’empresa d’ascensors EBYP, que ens va permetre dissenyar un element a mida de l’habitatge, aconseguint un sempre difícil equilibri entre el grau d’intervenció i el de cobrir les necessitats.

Durant tot el procés de desenvolupament del projecte d’execució per a la instal·lació de l’elevador vam mantenir un estret feed-back amb la Lucía i en Gabriel, la qual cosa ens va permetre conèixer millor l’escenari on ens movíem i per tant poder proposar algunes millores que dotarien de major confort al seu habitatge actual. En aquest sentit vam proposar canviar les persianes manuals de corretja, instal·lades per tota la casa, per d’altres motoritzades, de funcionament elèctric i accionades mitjançant interruptors.

DL’obra va durar aproximadament uns 2 mesos, temps durant el qual es va procurar interferir el menys possible en la rutina de la Lucía i en Gabriel, així com en la dels veïns dels habitatges adjacents, als quals sempre vam mantenir informats del progrés de l’obra fins a la seva finalització.

Gràcies a aquest elevador la Lucía i en Gabriel poden i podran seguir vivint la seva vida com fins ara. Les escales ja no suposaran una barrera arquitectònica perquè l’elevador els permet gaudir del seu habitatge al màxim aprofitant totes les seves plantes, així com sortir al carrer sempre que ho desitgin sense dificultat. I per a nosaltres aquesta és la major satisfacció, saber que amb petites intervencions es millora substancialment el confort i la qualitat de vida de persones com ells.

Gràcies per confiar en nosaltres.