A Arquetica estem compromesos amb l’autonomia, la independència i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, defensem l’accessibilitat i la igualtat d’oportunitats. I també que això no ha de quedar-se solament en l’àmbit de l’habitatge particular i l’entorn immediat.

Per sort, els esforços per adaptar i promoure aquesta igualtat en altres àmbits, com el turisme accessible, són cada vegada majors, tant al nostre territori, com en la resta d’Europa. Per això, ara que s’apropa el bon temps, no volem deixar passar l’oportunitat d’oferir-vos cinc grans idees i alternatives perquè podeu planificar les vostres vacances.

RUTES HISTÒRIQUES ACCESSIBLES: CIUTATS PATRIMONI

En aquest portal web es té accés a informació sobre rutes accessibles per conèixer el patrimoni històric de diverses ciutats espanyoles. La responsable del projecte és la Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF), qui va rebre l’encàrrec de la Comissió d’Accessibilitat del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya i una subvenció del Ministeri de Cultura. Les ciutats sobre les quals pot trobar-se informació són: Alcalà d’Henares, Àvila, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristòfol de la Llacuna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona i Toledo.

El procediment per accedir a les rutes turístiques accessibles és molt senzill: esculls la ciutat que desitges visitar i la seva ruta històrica a través del menú lateral esquerre. Si vols tenir més informació sobre algun dels monuments marcats a la ruta, pots fer clic en el desplegable en la part superior esquerra, on es mostren totes les opcions.
Captura de pantalla 2016-05-05 a la(s) 11.54.12
Després de seleccionar el que desitges conèixer més a fons s’obrirà una finestra amb informació sobre el monument i un enllaç en blau per accedir a tota la informació sobre accessibilitat del mateix.

A la pàgina a la qual et dirigeix, tens accés a dades d’accessibilitat física (com la grandària de les portes d’entrada, o el grau d’inclinació de les rampes d’accés), auditiva i visual (com l’adequació dels cartells i altres senyalitzacions o el tipus d’il·luminació).

Un gran recurs per conèixer el patrimoni artístic espanyol, sense barreres.

HOTELS ACCESSIBLES: ILUNION HOTELS

Ilunion Hotels és una iniciativa de la Fundación ONCE, un portal que té el mateix funcionament que qualsevol altre portal de reserves d’hotels, i des del qual es poden reservar hotels accessibles en les principals destinacions turístiques espanyoles. La filosofia de l’empresa, que gestiona una plantilla amb el 40% de persones discapacitades, la qualitat i el confort dels hotels seleccionats, a més de les ofertes que ofereixen durant tot l’any, són els tres punts clau que destaquem d’aquesta iniciativa.
Captura de pantalla 2016-05-06 a la(s) 12.11.58

PLATGES ACCESSIBLES: DISCAPNET.ES

En aquest portal informatiu de Discapnet es pot trobar un llistat de platges de tota Espanya que gaudeixen de diferents serveis i condicionaments, que les fan accessibles per a persones amb diversitat funcional.
Captura de pantalla 2016-05-05 a la(s) 15.15.08
La web també té un cercador en el qual es pot escollir la comunitat autònoma i la província on vols localitzar la platja i els serveis que necessites. Alguns d’aquests serveis són la cadira amfíbia, el personal de suport al bany, les rampes o l’aparcament habilitat. A més, fent clic sobre cadascun dels serveis, pot veure’s detalladament en què consisteixen.

També pot consultar-se aquí un mapa geogràfic amb la valoració Discapnet de totes les platges d’Espanya.

L’únic punt negatiu que veiem a la web és que no sembla haver estat actualitzada des de 2014.


PROJECTE EUROPEU: STRINGBOX

El projecte STRING (Smart Tourist Routes for Inclusivament Groups “Rutes Turístiques Intel·ligents per a Grups Inclusius”), es va dur a terme entre octubre de 2014 i abril de 2016. Tenia com a finalitat promocionar mitjançant el desenvolupament de rutes turístiques accessibles el treball de millora en accessibilitat realitzat per la LHAC (Lliga de Ciutats Històriques i Accessibles) en diferents ciutats històriques d’Europa.

Per a la seva comercialització es va crear la Stringbox, una caixa-regal tipus smartbox especialitzada en turisme accessible. La caixa podia adquirir-se en les agències de viatges, podent escollir una de les següents tres destinacions: Àvila (Espanya), Piemonte (Itàlia) i Sozopol (Bulgària).
Captura de pantalla 2016-05-05 a la(s) 15.28.44
Per a cadascuna d’aquestes destinacions s’oferien diferents opcions d’itineraris, basats en la història, cultura i gastronomies locals. Però també, en alguna ocasió, de naturalesa i aventura.

El preu de la smartbox era econòmic i existia la possibilitat d’ampliar-la adquirint una targeta regal per cobrir altres serveis com a allotjament o comoditats extra.

Ens agrada molt aquesta iniciativa per promoure el turisme accessible i la remarquem esperant que torni a engegar-se ràpid i que més persones puguin gaudir dels avantatges de les Stringboxes.

LAND SAILING BARCELONA

LSBCN_CLUB03
Per acabar, volem proposar-vos una activitat al Port de Barcelona, adaptada i gaudible, per a persones amb discapacitat o no. Es tracta del Land Sailing, que consisteix a pilotar un blockart, un tipus de carro que es condueix únicament amb les mans i que incorpora una vela per, literalment, navegar per terra impulsat pel vent. Asseguren adrenalina i diversió sigui el que sigui la teva condició perquè no existeixen barreres quan vols gaudir de cada moment.

Com veus, encara que queda molt treball per fer, a poc a poc anem eliminant barreres i creant oportunitats. Coneixeu més recursos de turisme accessible? Els compartiu amb nosaltres?